Alles over jouw harige vriend

Hoe vind ik een labradoodle fokker?

Heb je gekozen voor het nemen van een labradoodle? Gefeliciteerd! Je kiest een van meest sociale en speelse honden die er zijn. Je maakt dus een goede keuze, lees dit artikel om je voor te bereiden op de komst van jouw hondje. Maar waar begin je nu? En hoe ga je veder?

Stap een is het zoeken van een goed nestje. Het makkelijkste is om op zoek te gaan naar een labradoodle fokker. Een fokker klink misschien een beetje negatief, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn. Er zijn meer dan genoeg fokkers die hun labradoodle met liefde opvoeden. Deze mensen sparen kosten nog moeite om hun labradoodle’s zo gezond mogelijk groot te brengen.

Pas op voor broodfokkers

Hoewel veel mensen met veel liefde hun pups groot brengen, zijn er ook mensen die de pups fokken omdat er geld valt te verdienen. Deze mensen noemen we broodfokkers, zij verdienen hun brood met het fokken van labradoodle’s. Over het algemeen zijn deze broodfokkers wat minder betrokken bij de opvoeding van hun pups. Ook is voor deze mensen de gezondheid van hun pups minder belangrijk. Het is dus een belangrijk verschil dat je jezelf moet afvragen: Fokt deze meneer/mevrouw pups omdat hij of zij van de beestjes houd, of omdat ze er geld mee kunnen verdienen?

Erkende fokkers van Australian Lbaradoodle’s zijn aangesloten bij het ALAUE. Hier vind je de lijst met aangesloten fokkers. Om hier lid van te zijn ondertekenen labradoodle fokkers een contract waarin ze verklaren goed met de hondjes om te gaan, en er alles aan doen om gezonde pups groot te brengen. Ook mogen fokkers dan alleen met geregistreerde labradoodle’s fokken. Dit geeft allemaal geen garantie natuurlijk, maar is wel een stap in de goede richting.

Een wachtlijst

Een labradoodle is een zeer gewild hondje in Nederland. Het is dus heel normaal dat je je moet inschrijven op een wachtlijst. Dit kan vaak gewoon via internet, en hoeft niks te kosten. Als je meer wilt weten kun je altijd contact op nemen de fokker. Deze kan je al vertellen hoe lang je ongeveer moet wachten, en wanneer de volgende pups worden verwacht.

Een aanbetaling

Het is voor labradoodle fokkers heel gebruikelijk om een aanbetaling te vragen bij het reserveren van een pup. Deze aanbetaling gebruiken ze om bijvoorbeeld het voer, het ontwormen en inentingen voor de hondjes te bekostigen. Lees “De kosten van een Labradoodle” als je wilt weten hoeveel dit meestal is. Bij het betalen van de aanbetaling wordt ook het koopcontract ondertekend. Hierin staan jouw rechten en verplichtingen, net als die van de fokker. Lees deze dus goed door en betaal niets voor je alles helemaal snapt.


Heb jij de juiste fokker gevonden? Zorg dat je er zeker van bent dat een labradoodle bij jou past door bijvoorbeeld een boek als deze te lezen. Daar kun je nog veel van leren.

Onze ervaring

Wij hebben bij het zoeken van onze labradoodle fokker veel verschillende partijen benaderd. Hier zijn we achteraf heel erg blij mee. Toen we in gesprek raakten met sommige fokkers voelde dat gewoon niet juist. Soms moesten we al betalen om uberhaupt op de wachtlijst te komen, of mochten we niet bij de hondjes komen kijken.

Gelukkig hebben we een labradoodle fokker gevonden die heel erg open was. De pups waren er om het moment van reserveren nog niet. Toen deze waren geboren kregen we om de paar dagen foto’s van de pups, en na een week of twee mochten we al komen kijken. Dit was een fijne communicatie, en een heel goed voorbeeld van hoe het wel zou moeten gaan. Als je twijfelt over jou fokker, zoek dat zeker even veder. Ook al moet je dan misschien wat langer wachten. Als je achteraf terug kijkt is dat het ongetwijfeld waard!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *