Alles over jouw harige vriend

Waarom moet hij uitgelaten worden?

Als allereest is het belangrijk om te weten waarom je je Labradoodle moet uitlaten. Het uitlaten is belangrijk omdat een Labradoodle een energieke en slimme hond is die continu op zoek is naar uitdaging. Door je Labradoodle uit te laten kan hij/zij zijn energie op een natuurlijke manier kwijt. Dit zorgt ervoor dat je Labradoodle minder snel vervelend wordt of stoute dingen doet, hondje blij, baasje blij 😉

Hoe vaak & hoe lang moet hij uitgelaten worden?

Nu je weet waarom uitlaten belangrijk is, is het belangrijk om te weten hoe vaak en hoe lang je Labradoodle uit mag/moet.
Voor de eerste 10 levensmaanden is het standaard advies à maximaal 5 minuten wandelen per maand.

Voorbeeld: is je pup 4 maanden oud, dan mag hij maximaal 20 minuten lopen per wandeling.

Je mag de wandeling wel meerdere keren op een dag maken met je pup. Laat je pup minimaal 3 keer per dag uit tot maximaal 6 keer per dag. Het standaard advies voor uitlaten is 4 tot 5 keer per dag.

Voorbeeld uilaatschema labradoodle:

8 tot 9 weken oud à maximaal 10 minuten per wandeling

9 tot 10 weken oud à maximaal 15 minuten per wandeling

11 tot 16 weken oud à maximaal 20 minuten per wandeling

16 tot 20 weken oud à maximaal 25 minuten per wandeling

20 tot 28 weken oud à maximaal 30 minuten per wandeling

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat iedere Labradoodle anders is. De een is heel energiek, de ander is wat luier aangelegd. Het is dus belangrijk om goed op jouw Labradoodle te anticiperen en te onderzoeken wat voor hem of haar werkt. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat voor jou als baasje werkt. Zo zoek je samen naar een manier van uitlaten die voor beide fijn is. De ene Labradoodle zal dus “maar” 3x per dag uitgelaten worden en de ander 6x per dag.

Wel of geen vast uitlaatschema?

Het is aan te raden om een vast schema te hanteren voor het uitlaten. Hierdoor weet je Labradoodle wat hij kan verwachten en zal het ‘zeur’ gedrag afnemen. Het is ook aan te raden om ’s ochtends de maximale ronde te lopen die je Labradoodle mag lopen (zie kopje: hoe vaak & hoe lang moet hij uitgelaten worden?). Hierdoor kan je Labradoodle meteen al zijn energie kwijt en heb je een goed begin van de dag. Door standaard een wandeling te maken na dat je bent op gestaan, zal je Labradoodle hieraan wennen. Dit zorgt ervoor dat je Labradoodle niet gaat piepen als jij nog slaapt. Hij weet dat hij uit mag zodra jij wakker bent. Dit creëert een fijne situatie voor zowel je Labradoodle als voor jou als baasje.

Hetzelfde geldt voor de avondwandeling. Loop je laatste wandeling vlak voor je gaat slapen. Zo kan je Labradoodle de hele nacht doorkomen zonder naar buiten te hoeven voor een plasje. Ook weet je Labradoodle na verloop van tijd dat jij gaat slapen na deze wandeling en zal rustig in zijn mand of bench gaan liggen.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *