Alles over jouw harige vriend

Het is niet gek dat de Labradoodle zo snel zo populair is geworden. Oorspronkelijk ontwikkeld als hypoallergene geleidehonden, werden de eerste kruisingen van poedels en labrador retrievers geregeld in Australië.

Het resultaat was een slimme en sociale hond die erg geschikt was is als geleidehond. Daarbij had hij ook nog eens een een vacht die niet of nauwlijks uit valt. Sindsdien zijn het razend populaire honden!

Sommige van deze hybride honden komen terecht in asielen of reddingen. Als je een van deze liefdevolle, trouwe en schattige honden in huis wilt halen, zorg er dan voor dat je ervoor kiest om te adopteren als het even kan!


De Labradoodle

Met sterke populariteit in erg korte tijd, is deze “designer” hond snel bekend geworden. Gefokt als een hypoallergene hulphond, ging de Labradoodle verder met het bewijzen dat ze ook een veelzijdige gezins- en therapiehond kunnen zijn.

Een Labradoodle is het gelukkigst als hij bij de mensen kan zijn van wie ze houden. Met de energie van de Labrador Retriever en de werkethiek van zowel een Labrador als de Poedel zijn ze een genot. Ze kunnen binnenkort best eens eindigen als een van de meest populaire rassen die er zijn.

Een Labradoodle benadert het leven in razend tempo en ze benaderen elke nieuwe vriend met hetzelfde enthousiasme. Met training kun je je Labradoodle echter de juiste doggy etiquette leren. Een Labradoodle is over het algemeen gemakkelijk te trainen, omdat ze intelligent zijn en graag willen behagen.

Labradoodle in huis

Ze doen het meestal goed met andere honden en huisdieren binnen het zelfde huishouden, en ze zijn over het algemeen goed met kinderen. Toch kunnen ze ook uitbundig zijn en kunnen onbedoeld een kind verwonden door pure onstuimigheid (Of onhandigheid uit enthousisme). Over het algemeen zijn ze echter een uitstekend huisdier voor een nieuwe hondeneigenaar.

Ze kunnen kalm en stil zijn terwijl ze bij je voeten liggen te snoezen, maar ze zijn ook klaar om op te springen en een spelletje apporteren te spelen. Het is geen ideale waakhond; hoewel ze je wel zullen waarschuwen, zullen ze eerder een indringer uitnodigen voor een spelletje.

Geschiedenis

Hoewel de meeste aspecten van Labradoodles geweldig zijn, zijn veel van de honden nergens in de buurt van wat de Royal Guide Dogs Association of Australia bedoelde, noch wat de vereniging zou overwegen te gebruiken voor een geleidehond. Het grootste probleem met Labradoodles op dit moment is dat er niet genoeg consistentie is in nakomelingen, ongeacht of Poedels worden gefokt naar Labs of Labradoodles worden gefokt naar Labradoodles.

Onder raszuivere dieren zijn er bepaalde kenmerken die alle honden gemeen hebben. Zelfs als je rekening houd met alle vershillende persoonlijkheden van de beestjes. Je weet bijvoorbeeld dat een Border Collie gaat hoeden, hoe dan ook. Maar tot nu toe, zelfs met zo veel Labradoodles, mist die consistentie nog een beetje.

Sommige Labradoodles lijken meer op Poedels: slim, gereserveerd en stil met een fijne, onderhoudsarme vacht die regelmatig moet worden geborsteld. Andere Labradoodles lijken meer op Labradors: luidruchtig, traag om te rijpen en altijd in voor een spelletje.

De vacht is waar een van de grootste verschillen tussen labradoodles kan zijn. De Labradoodle was bedoeld om niet te verharen, net als de Poedel. Toch is het nog steeds gebruikelijk om meer dan één vachttype te hebben, net als variatie in puppymaten. Dit kan allemaal in het zelfde nest voorkomen.


De minder leuke dingen

Helaas heeft de snelle populariteit van de hybride er al voor gezorgd dat Labradoodles opduiken in puppymolens en bij onverantwoordelijke fokkers. Puppymolens hebben de neiging om geen gezonde puppy’s met een uitdagend temperament te verkopen. Onverantwoordelijke fokkers die op de trend van de ontwerper-hond springen, produceren meestal geen goede puppy’s omdat ze denken dat fokken gewoon gaat over het vinden van twee honden van hetzelfde ras, terwijl het veel ingewikkelder is dan dat.

Er zijn pogingen gedaan om deze verontrustende trend te minderen: verschillende organisaties bieden nu fokkersverwijzingen aan en streven ernaar om multigenerationele fokkerij te bevorderen. Houd er rekening mee dat als u de hoge aankoopprijs van een Labradoodle gaat betalen, wat meestal meer is dan u zou betalen voor een Poedel of een Lab.

Lees u goed in voordat u een labradoodle in huis neemt. we hebben hier een artikel geschreven over het aankopen van een labradoodle.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *