Alles over jouw harige vriend

Leuk een hondje in huis! Maar hoe veel beweging heeft een labradoodle nou echt nodig? Is het voldoende om drie keer per dag een rondje te lopen, of komt daar meer bij kijken? Sommige hondjes rennen het liefst een uur per dag. Dus waar moet je rekening mee houden bij een labradoodle, wij hebben het voor je uitgezogd!

Wandelen met je labradoodle

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van je hond. Je kunt je voorstellen dat een pup, of en een hele oude hond minder ver wil lopen. Een fitte hond wil soms meer dan alleen een rondje wandelen. Om hier een goede inschatting van te maken hebben we een appart artikel geschreven over het uitlaten van je hond. Hier lees je hoe ver, en hoe lang een labradoodle per leeftijsgroep mag wandelen.

Spelen met je labradoodle

Labradoodles zijn hele energieke honden. En willen zeker vermaakt worden. Worden ze dat niet? Dan vermaken ze zich zelf wel. Wat dat betreft zijn het hele makkelijke beestjes. Geef ze een knuffel of een bal en ze kunnen de hele dag vooruit. Dit kan heel goed binnen, maar het liefst gaan ze toch naar buiten. Een labradoodle kan heel goed in een appartementje wonen, maar het liefst liggen ze de hele dag in de tuin. Hier hebben we een artikel geschreven over labradoodles die in een appartement zonder tuin wonen.

Onze eigen labradoodle zit op regenachtige dagen voor het raam naar buiten te staren. Dat is erg treurig om te zien. Maar knijp een keer in dat piep speeltje van hem, en hij fleurt helemaal op. Vol energie springt hij op, en kwispelend komt hij aan huppelen. Je ziet aan hem dat hij van het spelen vrolijk wordt.

Zorg dus dat je voldoende speeltjes in huis hebt om hem te vermaken. En neem zelf ook de tijd om met hem te spelen. Dat is niet alleen gezond voor je hondje, het verbeterd ook jullie band.

Moet een labradoodle rennen?

Onze labradoodle vindt het heerlijk om in het park achter een bal aan te rennen. Ik schat dat hij in een uur ongeveer 10 tot 15 kilometer aflegt als we blijven gooien. Gelukkig hoef ik niet met hem mee te rennen. Dit doen we ongeveer een keer per week. Ik merk dat dit ook best genoeg is voor hem. Als we klaar zijn in het park is hij daar ook echt een dag moe van.

Onze labradoodle heeft energie als je dat van hem verwacht, en kan heel rustig zijn als jij dat ook bent. Hij voelt ons heel erg goed aan. Ik denk dat als wij een hele week rustig aan doen, hij ook een beetje suf wordt. Wij proberen dus zeker 1 keer per week om hem flink op te peppen, en hem meters te laten maken.

Hoe ver moet een labradoodle rennen?

Ik vindt het zelf niet helemaal eerlijk om een afstand te noemen. Er zijn zo veel verschillende dingen waar dit van af hangt. Denk aan leeftijd, formaat en persoonlijkheid van je hondje. Ik denk dat het eerlijker is om te kijken hoe lang je hondje in beweging moet zijn.

Leeftijd: 0 tot 20 weken
Op deze leeftijd hoeft je hondje nog niet te sporten
Leeftijd: 20 tot 40 weken
Een half uurtje per week
Leeftijd: 40 weken tot 1 jaar
Een uur per week
Leeftijd: 1 tot 3 jaar
Twee uur per week
Leeftijd: 3 tot 8 jaar
Een uur per week
Leeftijd: 8 jaar en ouder
Een half uurtje per week

Houd er rekening mee dat deze beweging nodig is naast het reguliere uitlaten en wandelen. Ga een of twee keer per week naar het park of het strand. Dit is gezond en houd jullie beide fit!


Een labradoodle vind het lekker om te rennen en te spelen, maar dit hoeft echt niet elke dag. Zorg dat je hem regelmatig mee op stap neemt, dan komt hij al snel aan voldoende beweging.

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *