Alles over jouw harige vriend

De 4 belangrijkste labradoodle trucjes.

Als je je labradoodle in huis neemt, wil je natuurlijk meteen beginnen met trainen. Hoewel het heel goed mogelijk is om een ​​oudere hond nieuwe trucjes aan te leren, vermindert vroeg beginnen de hoeveelheid slechte gewoontes die je eerst moet afleren, voordat je kan beginnen met het aanleren van goede gewoontes. Labradoodles zijn slim en redelijk makkelijk te trainen. Vaak vinden ze het zelfs leuk, omdat deze hondjes het gevoel hebben dat ze een belangrijke taak krijgen. Er zijn erg veel trucjes die hondentrainers hun pups aanleren. Sommige maken het leven van het baasje makkelijker, andere beschermen de hond tegen gevaar. En dan zijn er natuurlijk ook nog trucjes die gewoon leuk zijn.

Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het trainen van je Labradoodle. Labradoodles reageren het best op een geduldige en positieve houding. Als je niet geduldig bent zal je hondje dat merken, en raakt hij van streek. Duidelijke aanwijzingen werken het best. Geef deze aanwijzingen met een vastberaden, maar vriendelijke stem. Schreeuw nooit tegen je labradoodle, en denk nooit aan lichamelijke straffen als het even niet lukt! Het zal niets anders doen dan je hondje bang maken. Probeer een rustige plek te vinden met weinig afleiding als je begint met trainen. Het is voor een pup moeilijk om te concentreren als er veel spannende dingen in de buurt zijn. Daar zijn ze nou eenmaal te nieuwsgierig voor.

Hoe beloon je je labradoodle als hij het goed doet?

Honden leren het beste door middel van beloning. Als je hondje zich gedraagt ​​zoals je dat wilt, beloon hem dan! Veel baasjes denken dan meteen aan iets lekkers. Een hondensnoepje bijvoorbeeld. Deze snoepjes moet je alleen niet te vaak aan je labradoodle geven. Dat is niet goed voor zijn dieet. Gebruik positieve energie en liefde als beloning, dit werkt vaak nog veel beter. Na voldoende oefenen zal je labradoodle het goede gedrag linken aan een positief gevoel. Na een tijdje zullen ze geen beloning meer nodig hebben. Ze geven zichzelf dan een goed gevoel door bijvoorbeeld een trucje te doen, want ze weten dat hun baasjes er blij van wordt. Dit zijn de leukste labradoodle trucjes op een rijtje:

1. Zit

De meeste baasjes beginnen met dit trucje. Dat heeft een aantal goede redenen. De belangrijkste daarvan is om je hondje te beschermen. Wanneer jouw labradoodle op commando gaat zitten, kun je bijvoorbeeld op een drukke weg wachten met oversteken. Als je hondje dan zittend wacht, is dat een stuk makkelijker dan dat hij nog wat rond snuffelt. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het leren van dit trucje duidelijk maakt dat wanneer hij zit, hij ook moet blijven zitten.  

Naast dat het een veilige positie is voor je hondje is het voor het baasje ook erg makkelijk. Wanneer je eten in zijn bakje wilt doen, is het fijn als hij niet als een dolle door het huis gaat. Het is fijn als hij gewoon rustig zit, en jou je ding laat doen.

Labradoodle trucjes

We hebben een stappenplan gemaakt om jouw labradoodle te leren zitten. Die lees je hier!

2. Naast

Er is niets vervelender dan met je hond gaan wandelen, en dat de hond jou vervolgens uitlaat. Labradoodles hebben veel beweging nodig, en je zult dus veel wandelingen moeten gaan maken. Dan is het wel zo fijn dat dit altijd soepel gaat. Een labradoodle zou eigenlijk altijd naast je moeten lopen, zonder aan de riem te trekken. Het is een kwestie van veel oefenen en duidelijk zijn. Maak geen uitzonderingen, dat maakt het voor je hondje alleen maar verwarrend.

Labradoodles zijn erg nieuwsgierig, en willen over even kijken. Het komt dus vaak voor dat je hondje vooruit loopt en aan de riem trekt. Neem wat lekkers mee tijdens het wandelen, en oefen het “naast” commando. Ook dit wordt na een tijdje heel normaal voor je hond. En vergeet niet: Hij krijgt voldoende tijd om nieuwsgierig te zijn. Alleen wel op de momenten dat jij dat goed vind. Geef hem dan ook een commando dat het goed is. Bijvoorbeeld “ga eens kijken”.

3. Hier

Dit is een ander trucje die je hondje beschermd tegen gevaar. Als je hond van je wegrent, is het belangrijk dat je hem op commando terug kunt halen. Wanneer je je hond roept, moet je hem altijd vrolijk weer begroeten. Als je dit niet doet, of boos op hem wordt, zal hij het niet langer associëren met beloning en voortaan aarzelen om naar je toe te komen.

Om dit te trainen is kun je het beste gewoon naar buiten gaan. Houd hem wel aan de lijn! Laat je hondje zitten en “blijven”. Loop naar het einde van de riem, en roep het commando dat je wilt gebruiken. “Kom” of “Hier” werkt goed, omdat je deze korte woordjes ook hard kunt roepen. Zorg wel dat je je commando uitnodigend gebruikt tijdens het leren. Alles draait om het positieve gevoel dat je hondje moet krijgen door naar jou toe te komen. Als je hondje bij je is, mag je hem weer belonen. Het is ook handig om hem meteen aan te leren dat hij moet gaan zitten als hij eenmaal bij je is.

4. Apporteren

Dit trucje is niet echt noodzakelijk, maar wel erg leuk. Ook is het een goede manier op je hondje wat extra lichaamsbeweging te geven. Dit kun je natuurlijk binnen in een kleine ruimte doen, maar ook in het park. Dit trucje geeft je dus weer veel mogelijkheden om iets te doen samen met je labradoodle.

Natuurlijk kun je hier veel verder mee gaan dan alleen een balletje halen. Labradoodles zijn zo slim, dat je ze zelfs kunt aanleren om hun eigen riem te halen als jullie samen gaan wandelen.


Het trainen van honden vergt veel oefening. Als je hond het niet meteen snapt, geeft dat niks. Denk er aan om de training altijd met geduld een positieve houding te doen. Gebruik snoepjes, maar vooral positieve motivatie als beloning. Met de juiste instelling kan training zowel voor jou als voor je Labradoodle erg leuk zijn.


Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *