Alles over jouw harige vriend

Een labradoodle alleen laten

Er zijn veel reden om uw labradoodle alleen te laten. En dat geeft ook helemaal niks. Labradoodle zijn namelijk goed gehumeurde hondjes die zichzelf best kunnen vermaken. Alleen moet dit niet te lang duren. Labradoodle’s blijven namelijk toch groepsdieren. Ze hebben dus wel echt een baasje nodig. Hoe lang een hond precies alleen kan blijven, hangt vooral af van zijn leeftijd.

Hoe lang kan een labradoodle pup alleen blijven?

Een labradoodle pup zou eigenlijk nooit langer dan een uur alleen moeten zijn. Pups hebben echt een baasje nodig, en ze kunnen in paniek raken wanneer je er niet bent. Hou er rekening mee dat pups zeker het eerste half jaar erg aanhankelijk zijn. Ze kunnen dan dus eigenlijk niet alleen zijn.

Als je ze toch alleen gaat laten, bouw dat dan rustig op. Zet ze bijvoorbeeld eerst voor een paar minuten alleen in een kamer. Op deze manier wennen ze vast een beetje aan de rust. Om het wat makkelijker te maken voor je hondje kun je een tv of radio aan zetten. Op die manier hebben ze het idee dat ze toch niet helemaal alleen zijn. Als je je pup een aantal keer hebt getraind, kun je hem een keer echt alleen laten. Doe bijvoorbeeld even een snelle boodschap. Maar we benadrukken wel: Je pup blijft liever bij jou.

Hoe lang kan een volwassen Labradoodle alleen blijven?

Een volwassen labradoodle kan uiteraard langer alleen lijven dan een pup. Voor de meeste mensen is het normaal om een hondje 4 tot 6 uur alleen te laten. Het gebeurd dat een hond langer alleen is, maar dat is niet bevorderlijk voor de band tussen jou en je hondje. Ga je bijvoorbeeld een hele dag werken? Wij adviseren om een hondenuitlaat service in te schakelen.

Zolang jouw hond het gevoel heeft dat hij niet in de steek wordt gelaten, en dat jij dus snel weer terug komt, hoeft dit allemaal geen probleem te zijn. Dit gevoel moet hij wel sterk hebben, anders kan hij zich onvoorspelbaar gedragen in jouw afwezigheid. Geef jou hondje dus altijd even aandacht als je vertrekt, en als je er weer bent. Zo leert hij ook wanneer hij je weer terug kan verwachten.

Vind mijn hond het vervelend als ik weg ga?

Veel baasjes vragen zich af wat hun hond voelt als ze alleen worden gelaten. Het is goed om eens een camera aan te zetten als je weg gaat. Dan zie je het gedrag van jouw hond in je afwezigheid. Het is makkelijk om te onderscheiden of je hond op zijn gemak is, of juist gestrest is. Jou hond is op zijn gemak als hij of zij:

  • Gaat liggen
  • Eet of drinkt
  • Met speelgoed speelt

Hij is niet om zijn gemak als hij of zij:

  • Gaat lopen ijsberen of steeds van positie wisselt (liggen, staan, lopen)
  • Krabben aan deuren of de vloer
  • janken of blaffen

Uiteraard moet je er ook voor zorgen dat je hondje wel op tijd zijn behoefte kan doen. Wordt er toch binnen geplast als je hondje alleen is? Dan kan dit een teken van angst zijn. Geef hem niet meteen op zijn kop. Probeer in het vervolg wat meer aandacht aan hem te geven bij het vertrekken. En blijf misschien iets minder langer weg, dat vinden ze fijn. 😉


Zorg dat je extra leert over jou hondje door bijvoorbeeld een boek als deze te lezen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *